Yapay tatlandırıcılar (Aspartam, sakarin, asesülfam-k vb.) sentez yoluyla elde edilirler ve neredeyse sıfır kaloridirler. Doğal tatlandırıcılar (Sakkaroz, maltoz, galaktoz, laktoz, stevia vb.)
Sakarin. Sakarin, mevcut tatlandırıcılar içinde en uygun maliyetli düşük kalorili tatlandırıcılardan biridir. Gıda endüstrisinde sıfır kalorili şeker ikamesi olarak meyve suları, şekerlemeler, reçeller, jöleler ve kurabiyeler gibi düşük kalorili işlenmiş gıdalarda tatlandırıcı olarak kullanılır.
En yaygın kullanılan doğal tatlandırıcılara bal, akçaağaç şurubu, stevia ve agave örnek olarak verilebilir. Bu tatlandırıcıların doğal olmaları ve az kalori içermelerinin yanı sıra birçok hastalık grubu için önemli faydalar sağladığı bilinmektedir.
En sık karşımıza çıkan tatlandırıcılar asesülfam K, aspartam, sukraloz ve steviol glikozitlerdir.
Araştırmaların sonucunda şeker yerine kullanılan tatlandırıcıların zayıflamaya yardımcı olmadığı, hatta kilo, obezite, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabildiği bulunmuştur.
Doğal ya da yapay olarak karşımıza çıkan ve çeşitleri bulunan tatlandırıcıların üretiminde, sayısı azımsanmayacak sayıda marka ile karşılaşırız. Fibrelle, The Lifeco ve Canderel gibi markalar, en iyi tatlandırıcı markaları arasında sayılabilir.
Sıcak içeceklerin tümünü şekersiz tüketmek elbette en sağlıklı seçenek. Ancak damak zevkinize uygun değilse ve henüz alışkanlıklarınızı değiştirmeye hazır değilseniz, sağlıklı bir tatlandırıcı alternatifi olarak tarçını deneyebilirsiniz.
Aspartam, asesülfam potasyum (Ace-K), sukraloz, neotam ve sakarin FDA tarafından toksik olmayan ve güvenli kabul edilen yapay tatlandırıcılardır. Aynı zamanda bitki ve meyve bazlı tatlandırıcılar olan stevia, çiğ keşiş meyvesi ve taumatin de FDA tarafından güvenli kabul edilir.
Bal veya akçaağaç şurubu kadar tatlı değil ama iki katı kadar potasyum ve magnezyum içerir. Hurma şurubu ayrıca akçaağaç şurubu veya baldan 10 kat daha fazla antioksidan içerir. Şekerden daha tatlı bir şeker ikamesi arıyorsanız, stevia'yı deneyin.
Evet, şeker otu oldukça sağlıklı bir bitkidir. İçeriğinde bulunan steviosid adlı doğal tatlandırıcı madde sayesinde, kalorisi düşük olmasının yanı sıra kan şekerini etkilemez ve diş sağlığını olumsuz etkilemez. Stevia'nın sağlık için çokca faydası bulunmaktadır.
Kalori
1 Avuç Siyah Tuzsuz çekirdek Kaç Kaloridir
1 paket krema kaç kalori
Ev yapımı kurabiye kalori
1 şınav Kaç Kaloridir
1 adet yer fıstığı kaç kalori
4 Adet kaju Kaç Kaloridir
1 saat tempolu yürüyüş yapmak kaç kalori
Katı ve sıvı yakıtlı kalorifer ateşçisi ne iş yapar
1 adet kıymalı pide kaç kalori
kıymalı pide kalori
1 paket marshmallow kaç kalori
Bal bademli dondurma kaç kalori
1 Kaşık Şekersiz fındık ezmesi Kaç Kaloridir
1 tatlı kaşığı Coffee Mate kaç kalori
1 Adet Nimet Yaprak Galeta Kaç Kaloridir
Kahve dünyası kahve kaç kalori
1 adet kuru üzüm kaç kalori
10 dakika step kaç kalori
İki bardak kola kaç kalori
Hangi meyvenin kalorisi yüksek
10 dk koşu bandı kaç kalori yakar
1 shot tekila kaç kalori
Ispanaklı börek kalori
1 adet Ayvalık tostu kaç kalori
1 saat yüzmek kaç kalori
Ayçekirdekli simit kalori
Bir tane salatalık kaç kalori
1 kg verebilmek için kaç kalori yakmak gerekir
Aerobik egzersiz kaç kalori yakar
1 Adet Cevizli Baklava Kaç Kalori
1 hamburger Ortalama Kaç Kaloridir
Bir tabak dolusu taze fasulye kaç kalori
1 tane baklava kaç kalori
1500 kalori diyeti kaç kilo verdirir
Çiğ fındık kalori
250g çiğ köfte kaç kaloridir
1 bardak Herbalife kaç kalori
2 Li Tavuk Burger Menü Burger King kaç kalori
1 tane tavuklu noodle kaç kaloridir
1 tane çiçek dolması kaç kaloridir