Tulum peyniri yapmak için tam yağlı süt 30 derece sıcaklığa getirilerek mayalanır. Maya bundan önceki peynir tariflerinde olduğu gibi 10 kilo süt için bir gram şişe mayası kullanılarak yapılır ve süt bir saatte teleme hâline getirilir. 5 kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.
Tulum peyniri tulum (post ile yapılan küp) içinde saklanarak olgunlaştırılan, Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü peynirlere verilen ad. Kıl keçisi tulumlara basılan peynir, %75-80 nem oranına sahip mağaralarda iki-üç ay bekletiliyor.
Erzincan Tulum Peyniri Yapımı
Hayvanlardan alınan süt pişirilmeden doğal mayalarla mayalanır. Erzincan tulum peynirinin en önemli özelliği çiğ süte doğal mayaların kullanılarak yapılmasıdır. Mayalanan süt ince torbadan yapılan süzeklerde süzülerek peynir haline getirilir.
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
Tulum peyniri yapmak için tam yağlı süt 30 derece sıcaklığa getirilerek mayalanır. Maya bundan önceki peynir tariflerinde olduğu gibi 10 kilo süt için bir gram şişe mayası kullanılarak yapılır ve süt bir saatte teleme hâline getirilir. 5 kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Tulum Peyniri Küflenmemesi İçin Ne Yapmalı? Tulum 2-4 derece arasında saklanmalıdır. Peynir kapları yenene kadar kapalı kalmalıdır. Peynir tüketildiğinde ambalajı açılmalıdır; Yeterli peynir çıkarıldıktan sonra tekrar kapatılmalıdır.
Peynir yaparken kullanılan maya, peynirin lezzetini ve kalitesini belirleyen en önemli etkendir. Şirden mayanın içerdiği enzimler sebebiyle peyniri de son derece lezzetlidir.
Salamura hazırlama
Salamurayı sadece su ve tuzdan hazırlarsak peynir çok tuz alır. Peynirin tuz almaması için ortamın hafif asitli olması lazım bunun için 1 litre su +100 gr tuz ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzu karıştırılır bu şekilde salamura hazırlanır.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
Kg
5kg dumbell ile kas yapılır mı
1 litre süt kaç kg gelir
20 kg domatesten kaç kavanoz konserve çıkar
1 teneke beyaz peynir kaç kg
Çelik halat kaç kg taşır
1 boy npu 140 kaç kg
10 kg iç cephe boyası kaç M2 boyar
125cc motor kaç kg taşır
1 kg ham incire ne kadar şeker konur
10 kg domatesten kaç kilo sa
1 külçe altın kaç kg
45 kg propan tüp kaç metreküp
1 dönümden kaç kg çay çıkar
Akgün Otel'in sahibi kim
Akgünlük sakızı nelere faydası var
1000 litre su kaç kg
100 besi hayvanı gün de kaç kg yem yer
Malatya Kırkgöz Sahiline hangi otobüs gider
Dr. Mehmet Ali Tokgöz kimdir
80 lik U kaç kg
1 kg yaş ceviz kaç adet
1 ons gümüş kaç kg
1 dönüm yerden kaç kg misir verir
25 kg saten alçı kaç m2 yer yapar
1 kg sütlü nuriye kaç dilim
1 kg yoğurt kaç kilo sütten çıkar
1 şeftali ağacı kaç kg şeftali verir
1 kg bor kaç para
1 m3 hava kaç kg
30 40 profil kaç kg
33 weeks pregnant baby weight in kg
5 kg Vita yağı ne kadar
1 kg kaşar ne kadar
1 litre fuel oil kaç kg
1 teneke boya kaç kg
1 metre demir korkuluk kaç kg
Desi kg hesaplama
Ekleristan 1 kg kaç adet
Royal Canin Kitten 10 kg ne kadar
1 kg köy peynir kaç kilo sütten çıkar