Tulum peyniri yapmak için tam yağlı süt 30 derece sıcaklığa getirilerek mayalanır. Maya bundan önceki peynir tariflerinde olduğu gibi 10 kilo süt için bir gram şişe mayası kullanılarak yapılır ve süt bir saatte teleme hâline getirilir. 5 kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.
Tulum peyniri tulum (post ile yapılan küp) içinde saklanarak olgunlaştırılan, Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü peynirlere verilen ad. Kıl keçisi tulumlara basılan peynir, %75-80 nem oranına sahip mağaralarda iki-üç ay bekletiliyor.
Erzincan Tulum Peyniri Yapımı
Hayvanlardan alınan süt pişirilmeden doğal mayalarla mayalanır. Erzincan tulum peynirinin en önemli özelliği çiğ süte doğal mayaların kullanılarak yapılmasıdır. Mayalanan süt ince torbadan yapılan süzeklerde süzülerek peynir haline getirilir.
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
Tulum peyniri yapmak için tam yağlı süt 30 derece sıcaklığa getirilerek mayalanır. Maya bundan önceki peynir tariflerinde olduğu gibi 10 kilo süt için bir gram şişe mayası kullanılarak yapılır ve süt bir saatte teleme hâline getirilir. 5 kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Tulum Peyniri Küflenmemesi İçin Ne Yapmalı? Tulum 2-4 derece arasında saklanmalıdır. Peynir kapları yenene kadar kapalı kalmalıdır. Peynir tüketildiğinde ambalajı açılmalıdır; Yeterli peynir çıkarıldıktan sonra tekrar kapatılmalıdır.
Peynir yaparken kullanılan maya, peynirin lezzetini ve kalitesini belirleyen en önemli etkendir. Şirden mayanın içerdiği enzimler sebebiyle peyniri de son derece lezzetlidir.
Salamura hazırlama
Salamurayı sadece su ve tuzdan hazırlarsak peynir çok tuz alır. Peynirin tuz almaması için ortamın hafif asitli olması lazım bunun için 1 litre su +100 gr tuz ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzu karıştırılır bu şekilde salamura hazırlanır.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
1 m2 sıvaya kaç kg kum
1 kg çilek reçeline ne kadar şeker konur
1 klb kaç kg
1 top membran kaç kg
1 kg yağ kaç kilo zeytinden çıkar
1 Litre nitrik asit Kaç Kg
1 kg kurufasülye kaç oara
2.5 kg boya ile kaç m2 boyanır
Çokgen olduğunu nasıl anlarız
1 gross kaç kg
Gökgöl Mağarası giriş ücreti ne kadar
1 kg ametist kaç TL
Uçak kaç kg yük alır
1 kg un dan kaç poğaça çıkar
1 milyon dolar kaç kg gelir
Bir dış açısının ölçüsü 10 olan düzgün çokgen kaç kenarlıdır..
1 litre sütten kaç kg tereyağı elde edilir
What is 2 stone in kg