Pastırmaya Neden Çemen Eklenir? Çemenleme işlemi pastırma için olmazsa olmaz bir işlemdir. Çemen pastırmaya özel bir görünüm, lezzet, aroma ve mikroorganizmaların gelişmelerini engelleyen bir özellik katmaktadır. Bu nedenle et mutlaka çemen ile soslanmalıdır.
En iyi pastırma, kaliteli sığır etinden yapılır. Özellikle dana etinin en iyi bölümlerinden biri olan but kısmı, pastırma yapımı için en uygun et olarak kabul edilir. Bu bölgeden elde edilen et, yağ oranı dengeli, lifli ve lezzetlidir.
Sarımsak püresinin içerisine acı toz biber, karabiber ve kimyonu ekleyerek karıştırmalısınız. Ilık su ve tuzu ilave ederek tüm malzemeler özdeşleşene kadar karıştırma işlemini sürdürmelisiniz. Macun kıvamı elde ettiğiniz çemeni buzdolabında beklettikten sonra lezzetli pastırma ile birlikte tüketebilirsiniz.
Pastırma sığır, manda ve benzeri büyük baş hayvanların pastırma yapmaya müsait olan bölgelerinden çıkarılan etlerin tuzlanması, yıkanması, baskılanması, kurutulması ve çemenlenmesiyle elde edilen salamura bir et ürünüdür.
Genellikle sığır ve manda etinden yapılan pastırma, hayvanların uygun bölgelerinden çıkartılan etin kurutulup çemenle kaplanması ile elde edilir. Pastırma üretimi, kullanılan karkasların büyüklüğüne göre yaklaşık bir ay sürmekte.
1.5 kg etten 1 kg pastırma çıkması %33 kütle kaybı kurutulmuş bir et türü için gayet normal olan bir olaydır. aynı zamanda ilk entry gıda sektöründe maliyet/satış fiyatı hesabı bilmeyen bir kişi beyanıdır. gıda işinde hammadde maliyeti max %27-30 civarında olmazsa aslında çok da kar edemezsiniz.
Pastırma, genellikle dana etinden yapılır. En ideal pastırma, dana etinin sırt kısmından alınan "bonfile" ve "kontrfile" gibi kaliteli parçalardan üretilir.
Deniz tuzu, esmer şeker, karabiber, kişniş, sarımsak, kırmızı biber, zencefil, limon kabuğu tozu ve hardal tozu gibi baharatlar, pastırmanın eşsiz tadını ve aromasını oluşturmak için dengeli bir şekilde harmanlanır.
Etin üzerine ağır bir taş ya da içi su dolu cam kavanoz yerleştirin. Eti bu şekilde 2 hafta bekletin. Bu esnada bütün kanı ve suyu akacaktır.
Pastırma - Kayseri
Üstü bıçaklarla yarılıp bir yanı tuzlandıktan sonra üst üste istif ediliyor. bu halda yaklaşık 1 gün dinlendirilen etlerin diğer yanları da tuzlanıyor ve yine aynı süre bekletiliyor. Daha sonra açık havada sıcaklığa bağlı olarak 3 gün ile 10 gün arasında değişen sürede kurumaya bırakılıyor.
Konur
Ayak bakımı için suya ne konur
Bulgur köftesinin içine ne konur
Ispanak yemeğine nohut konur mu
Kapı önüne ne konur
5 40 yerine 10 40 yağ konur mu
Imambayıldının içine ne konur
Ispanaklı keke şerbet konur mu
Sucuklu tostun içine ne konur
Akvaryuma istiridye konur mu
Katmerin hamuruna ne konur
Hamburger köftesinin içine ne konur
Nişan kutusuna ne konur
Adana kebabın içine ne konur
Gelin Bohçasına Ne Konur
Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur
Akvaryum iç filtre içine ne konur
Poğaçanın içine kaymak konur mu
Bambunun suyuna ne konur
Yağlı biber turşusuna şeker konur mu
Acili ezmenin içine ne konur
Çeyiz kolisine ne konur
Ekşili köfteye nohut konur mu
Pelet sobası balkona konur mu
Göz tedavisinde sülük nereye konur
3 2 1 poğaçaya sirke konur mu
Börek sosuna un konur mu
Kayseri mantısı hamuruna ne konur
Pazı sarmasina ne konur
Kombi yatak odasına konur mu
Kekin içine şeftali konur mu
El açması börek hamuruna ne konur
Çiğ patlıcan buzluğa konur mu
Sıcak yemek dolaba konursa bozulur mu
Biftek sosuna ne konur
Uçakta valize deodorant konur mu
Nescafenin içine tarçın konur mu
Otlu pidenin içine ne konur
Çiçek dolmasının içine ne konur
Farklı marka çamaşır makinesi ve kurutma makinesi üst üste konur mu
Gyoza içine ne konur