Borcam malzemesi genellikle fırında kullanıma uygun olup yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Ancak hızlı sıcaklık değişikliklerine karşı hassas olabilir. Bu nedenle, borcamı doğrudan dondurucudan alıp sıcak bir yüzeye koymaktan kaçının.
Sıcak borcamı, asla doğrudan soğuk veya ıslak zemine koymayın. Aksi takdirde borcamın üzerinde çatlaklar meydana gelecektir. Üzerinde küçük de olsa çatlak gördüğünüz borcamı asla kullanmayın. Çatlak borcamın aniden kırılma tehlikesi çok yüksektir.
Borcamı fırına koyacaksanız, koymadan önce oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Hem soğuk hem de sıcağa karşı oldukça dayanıklı olan borcamların uzun ömürlü olmasını istiyorsanız buzdolabından ya da derin dondurucudan çıkardığınız borcamı, doğrudan fırına atmayın.
Borcam dikdörtgen tepsi gibi özellikle fırın yemekleri için elverişli bir yapı sunan modelleri normal fırın tepsisi şeklinde kullanabilirsiniz. Fırınlarda 300 dereceye kadar kullanabileceğini bu ürünleri kullanmadan önce dikkat etmeniz gereken şey fırının ılık borcamlarınızın da oda sıcaklığında olmasıdır.
-30 derece ile 300 derece arasındaki sıcaklık değerlerinde uygun şartlarda (yavaş ısıtıp yavaş soğutma) kullanılabilen ve 180 derece ani sıcaklık değişimlerine dayanıklı cam türüdür.
Temizliği çok kolaydır. Tel ve benzeri malzemelere gerek kalmadan elde veya bulaşık makinesinde kolayca pırıl pırıl olur. Fırında, mikrodalga fırında, buzdolabında ve derin dondurucuda kullanılabilir.
Cam Kaseler Fırına Girer mi? Isıya dayanıklı camdan yapılmış olan cam kaseler, fırında kullanılabilir. Pişirme kapları olarak özel olarak tasarlanmış cam kaseler de fırına girebilir.
Ölçü olarak 18 cm, 20 cm, 22 cm, 30 cm kare borcam çeşitleri sık tercih edilir. Kulplu çeşitleri fırın yemekleri için uygun yapıdadır. Isıya dayanıklı cam ürünleri kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunur. Bu kaplar ocak, fırın, mikrodalga ya da derin dondurucuda kullanılabilir.
Etleri de ekliyoruz ve üzerine baharatları ve yağı ekleyip, elimizle harmanlıyoruz. Salçayı suda eritip, üzerine döküp, tekrar yavaşça harman ediyoruz. Büyük boy dikdörtgen borcama yağlı kağıt serip, ya da borcamı yağlayıp kaptakileri döküyoruz ve 1 saat 180°de pişiriyoruz.
Bulaşık deterjanı veya toz halindeki çamaşır deterjanını tencereye ekleyin. Üzerini geçecek şekilde suyla doldurun ve ocakta kaynatın. Su kaynarken, tahta kaşık ile yavaş yavaş yanık kalıntılarını temizleyin. Ardından kaynayan suyu boşaltın ve sünger yardımıyla tencereyi temizleyin.
Keşkek yemeğinin içine ne konur
Abajur neyin üstüne konur
Kışlık domates sosuna ne konur
Yayla çorbasına su sıcak mı konur soğuk mu
Etli çiğ köftenin içine ne konur
Söz bohçasına ne konur
Beyaz çimentonun içine ne konur
Fırın kebabına su konur mu
Kare salonda masa nereye konur
Dekoratif kase içine ne konur
Pastırmanın içine ne konur