MALZEMLER; 500 GRAM ESMER İNCE BULGUR 250 GRAM DANA KIYMA (ROBOTTAN GEÇİRİLMİŞ) 200 GRAM İSOT 5 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI 1 KAŞIK BİBER SALÇASI 1 BAŞ EZİLMİŞ SARIMSAK 2 BAŞ SOĞAN 5 ADET ÇEKİLMİŞ DOMATES SUYU 3 DAL YEŞİL SARIMSAK 1 BAĞ MAYDANOZ BAHARATLAR (KİMYON-KARABİBER-TUZ-KEKİK) ... AFİYET OLSUN...
Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur. Dağılmayan köfteler için dikkat edilecek bir diğer durumda köfte yoğrulup şekil verildikten sonra en az bir kaç saat dinlendirilmesidir.
Orijinal Etli Çiğ Köfte Tarifi İçin Malzemeler
1 çay bardağı zeytin yağı 5 kaşık isot. 3 kaşık acı pul biber.
Şanlıurfalıların etle, Adıyamanlıların ise etsiz yoğurması, iki kentin çiğ köftesini ayıran temel özellik olarak biliniyor. Etle yoğrulan çiğ köfte kısa sürede tüketilirken, etsiz olan ise 2 gün kadar bekleyebilecek özelliğe sahip.
Çiğ Köfte Baharatı ürünü içerisinde; İsot, Kimyon, Kişniş, Köri, Tuz, Karabiber, Yenibahar, Soğan, Sarımsak, Tarçın, Reyhan bulunmaktadır.
HADİ İPUCUNUN CEVABI: Yaz aylarında çiğ köfteye BUZ konur
Çiğköfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çiğköfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır.
Çiğ köfte için esmer bulgur seçimi önemlidir. Bulgur seçiminde Marka seçimi de büyük önem arz etmektedir. Bir kabın içinde bulgur konduktan sonra kaynar su ilave edilmesi gerekir ve yaklaşık 14-15 dakika kadar bekletilmesi gerekmektedir. Çiğ köfte yapmanın püf noktaları listesinde en önemli kısım burasıdır.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Bayat ekmekleri harca kabuğuyla birlikte katıyorsunuz
Bu arada küçük bir tüyo da verelim: Köfte harcında ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.
Küçük bir tavaya sıvı yağ ve rendelenen soğan ve sarımsaklar alınır. Yağda biraz kavrulduktan sonra salçalar ilave edilir. İyice soğanlara yedirilir. Çok az daha kavrulur ve altı kapatılır.
Örneğin, eti haşlarken içine defne yaprağı, karabiber, havuç, soğan veya sarımsak atabilirsiniz. Maydanoz sapı da koyun eti kokusunun giderilmesi için kullanılabilir. Marine etmek, etin hem lezzeti hem de aroması için uygulanan yöntemlerden birisidir.
İlk önce bir kaseye bir bardak su ekleyip üzerine isot, pul biber ve kimyonu ekleyelim. Büyük borcama ince dilimlediğimiz kuru soğan,rendelenmiş sarımsak rendelenmiş domates, biber ve domates salçasını ekleyip 20 dakika yoğuralım, daha sonra kıymayı ekleyip 10 dakika daha yoğuralım.