Fırın kebabı, koyun veya kuzu etiyle yapılır. Kuzunun sadece ön kol ve kaburga kısmı kullanılır. Bakır leğenlere alınan etlere su ve tuzu ilave ederek meşe odunu ateşinde fırında pişirilir.
Fırın kelimesinin eski metinlerde kullanılan şekli.
Taş fırın içinde meşe odunu ateşinde pişer. Pişirme süresi 5-6 saat arasında değişir. Bu kadar uzun sürede pişince 3 kg etten 1 kg kebap elde edilir.
Sıcak pidenin üzerine, kendi yağında bakır kazanlarda pişip kızarmış koyun veya kuzu etinin eklenmesi ile yapılan fırın kebabı, yanında kuru soğan ve ayranla servis ediliyor. Ustalar, kebabın genelde çatal, bıçak kullanılmadan elle yenilmesi tavsiyesinde bulunuyor.
Sebzelerin ve etin çok iyi karıştığından emin olun. Geniş bir fırın tepsisinin tabanına biber salçası ve zeytinyağı karıştırıp ince bir kat halinde sürün. Kebap karışımını tepsiye alın,elinizi biraz ıslatıp bastırarak tüm tepsiye yayın. Kebabı bıçakla 8 dilime kesin.
Yağladığınız fırın tepsisine dizin. Üzerine kebabı dizin. Yağı üzerine gezdirin. 190 dereceye ayarlı, alt-üst şeklindeki fırında 35-40 dakika pişirin.
Fan, sıcak havayı fırın içinde dolaştırarak yemeğin her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlar. Böylece yemeklerin dışı kızarırken içi de pişmiş olur ve aynı zamanda fırının üst ve alt kısmındaki ısı farklılıkları da azalır.
Pişme esnasında fırın içinde bulunan bakır sahanlardaki su buharlaştırılır ve etler hem buhar, hem alev arasında % 50 fire verir. Tuz ya da baharat kullanılmadan pişirilmektedir.
fırında kullanılan hammaddeler yaklaşık olarak %55–60 oranında sinter, %30-35 oranında cevher ,%10-15 pelettir. Pik demirde %92- 93 demir vardır. Geri kalan ise C, Si, Mn, P, S gibi elementlerdir.
180 derece fırında yaklaşık 3-4 saat pişen kuzu tandır eti pamuk gibi olacaktır. Mühürlenmiş kuzu etini fırına vermeden önce tepsiyi folyo ile kaplarsanız etiniz kendi buharında daha güzel pişecektir. Dilerseniz son yarım saat folyoyu açıp etlerin nar gibi kızarmasını sağlayabilirsiniz.