Güneydoğu Anadolu'da sıkça tercih edilen; Siirt mutfağı'nın nefis öğelerini barındıran bu çorbayı daha önce denemediyseniz çok şey kaybetmişsiniz demektir. Bu muhteşem geleneksel çorba, besleyici. Temel malzemeleri arasında ıspanak, pirinç ve sumak suyu bulunuyor.
Bir tencerede sıvı yağ ısıtılır ve soğan kavrulur. Salça ve baharatlar eklenir. Mercimek ve ıspanak da ilave edildikten sonra, suyu ayarlanır. Mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar, kısık ateşte pişirilir.
Ispanak, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteği sağlayan, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya yardımcı olan bir besindir. Demir, C ve E vitamini, potasyum ve magnezyum kaynağıdır.
Dımbıl çorbası, Sakarya'ya özgü bir çorbadır. İçerisinde haşlanmış hamur ve fasulye bulunur. Hem lezzetli, hem de besleyici bir çorba olan dımbıl çorbası, özellikle kış aylarında sık sık tüketilir.
Tavuk eti, nohut ve tel şehriyenin uyumuyla zenginleştirilen çorba, yoğurt ve unla hazırlanan terbiyesiyle kıvamını buluyor diyebiliriz. Üzerine eklenen tereyağı ve kırmızı toz biber sosu ise çorbayı tamamlıyor. Geleneksel mutfağımızın yansıması olan çorbanın hafif ekşi tadı, tam da "paşalara layık" türden.
Ispanak ve sumak ikisi bir arada şifa getirecek ve kışın vazgeçilmez çorbası olacaktır.
Çorba yapımında en önemli noktalardan biri, doğru bir kıvam elde etmektir. Mercimek çorbasını nasıl sevdiğinize karar verin ve adımlarınızı buna göre belirleyin. Eğer ki yoğun kıvamda bir mercimek çorbası içmek istiyorsanız kavurduğunuz bir miktar un ve tereyağını çorbaya ekleyerek yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz.
Malzemelerin üzerini biraz geçecek şekilde et suyunu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp pişirin. Zeytinyağını bir tavada ısıtın, dövülmüş sarımsak ile kuru naneyi ekleyip karıştırın ve pişen yemeğinizin üzerine gezdirip servis yapın. Şimdiden afiyet olsun.
Pul biber, karabiber ve tuzunu ilave edip karıştırın. Ardından kısık ateşte tencerenin kapağını hafif aralıklı bırakarak kaynamaya bırakın. Eğer çorbanın kıvamı katılaşırsa, istediğiniz ölçüde kaynar su ilave edebilirsiniz. Ispanak çorbası pişince, sıcak sıcak servis edin.
Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen fayda sağlanamaktadır.
Konur
Ayak bakımı için suya ne konur
Bulgur köftesinin içine ne konur
Ispanak yemeğine nohut konur mu
Kapı önüne ne konur
5 40 yerine 10 40 yağ konur mu
Imambayıldının içine ne konur
Ispanaklı keke şerbet konur mu
Sucuklu tostun içine ne konur
Akvaryuma istiridye konur mu
Katmerin hamuruna ne konur
Hamburger köftesinin içine ne konur
Nişan kutusuna ne konur
Adana kebabın içine ne konur
Gelin Bohçasına Ne Konur
Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur
Akvaryum iç filtre içine ne konur
Poğaçanın içine kaymak konur mu
Bambunun suyuna ne konur
Yağlı biber turşusuna şeker konur mu
Acili ezmenin içine ne konur
Çeyiz kolisine ne konur
Ekşili köfteye nohut konur mu
Pelet sobası balkona konur mu
Göz tedavisinde sülük nereye konur
3 2 1 poğaçaya sirke konur mu
Börek sosuna un konur mu
Kayseri mantısı hamuruna ne konur
Pazı sarmasina ne konur
Kombi yatak odasına konur mu
Kekin içine şeftali konur mu
El açması börek hamuruna ne konur
Çiğ patlıcan buzluğa konur mu
Sıcak yemek dolaba konursa bozulur mu
Biftek sosuna ne konur
Uçakta valize deodorant konur mu
Nescafenin içine tarçın konur mu
Otlu pidenin içine ne konur
Çiçek dolmasının içine ne konur
Farklı marka çamaşır makinesi ve kurutma makinesi üst üste konur mu
Gyoza içine ne konur